НЕНАД КАЧАР

ЖИРИ  /

НЕНАД КАЧАР

Хрватски пијанистa и педагог Ненад Качар рођен је 1965. године у Загребу.
Музиком се бави од најранијег дјетињства, већ као петогодишњак имао је први јавни наступ. У вријеме школовања кроз бројне концерте сензибилизира јавност, и бива запажен што му током студија омогућава добивање престижне државне стипендије.
Студирао је и дипломирао на Музичкој академији у Загребу у класи угледног хрватског пијанисте и професора, академика Јурице Мураја. Усавршавао се код бројних пијаниста,  Е. Тимакин, М. Лорковић А. Прегер, Р. Керер, М. Фаре и И. Жуков.
Наступао је готово у свим важнијим музичким средиштима Републике Хрватске као и у бројним европским државама (Словенија, Италија, Њемачка, Чешка, Холандија, Белгија, Шведска, Бугарска, Македонија и Русија итд). Снимао је за различите домаће и стране радио и ТВ станице. На подручју камерне музике сарађивао је с низом истакнутих музичара, диригената, ансамбала и оркестара.
Од 2017. године сарађује у клавирском дуу са пијанисткињом Наташом Митровић.
У Хрватском глазбеном заводу у Загребу у марту 2019. наступа са Хрватским камерним оркестром и диригентом Дианом Чобановом те са великим успјехом изводи солистичку дионицу Моцартовог концерта К.В. 466 која ће бити објављена на ЦД-у.
Од 1987. године бави се педагошком дјелатношћу те остваривањем врхунских резултата презентира домете хрватске клавирске педагогије. Његови ученици редовно су побједници бројних такмичења, те освајају прве награде на домаћим и међународним такмичењима (више од 200 ) те остварују читав низ запажених јавних наступа, концерата (више од 540) и учествују на медијским догађањима у десетак европских држава (Русија, САД, Италија, Њемачка, Аустрија, Француска, Холандија, Македонија, Босна и Херцеговина, Србија, Словенија и Хрватска).
Посебно треба нагласити наступе његових ученика у чувеним свјетским дворанама у Карнеги холу у Њу Јорку, Рахмањинов дворани Московскога конзерваторија, у Бечком Музикферајн-у, дворани Берлинске Филхармоније, Аудиторијум парко де ла  Музика, Театро Студио у Риму, Концертгебов у Амстердаму, Каза ди рипозо Г. Верди у Милану, црква св. Софије у Охриду, црква Св. Доната у Задру, КД Ватрослав Лисински у Загребу и др.
Дугогодишњи је шеф одјела за клавир ГШ Златка Балоковића. Ментор је бројним младим клавирским педагозима до полагања државног стручног испита.
Одржао је низ стручних семинара, мастеркласа и предавања у РХ, Европи и Русији. Позиван је као члан жирија на многа међународна клавирска такмичења.
Објављује стручне радове из подручја клавирске педагогије и методике клавира. Члан је ЕПТА-е Хрватске и Удружења ХДГПП-а. Од шк. год. 2009/10. као гост предавач предаје студентима 4. и 5. године Музичке академије у Загребу у оквиру колегија Педагошка пракса.
На основу постигнутих резултата Министарство знаности, образовања и шпорта и АЗОО именују га и промовишу у звање-професор ментор 2011. године, а 2016. године у звање – професор савјетник.
За свој умјетничко педагошки рад награђиван је бројним наградама.

Translate »