МИРЈАНА РАЈИЋ

ЖИРИ  /

МИРЈАНА РАЈИЋ

Мирјана Рајић је рођена у Београду, где је завршила музичку школу „Ј.Маринковић“ у класи проф. Ј. Вукасовић и средњу музичку школу „Др. В. Вучковић“ у класи проф. Б. Опачића. Дипломирала је на ФМУ у Београду у класи проф. С. Грбића и у Минхену на Високој школи за музику у класи проф. Б. Бодалие. Студије је наставила код легендарног руског пијанисте Лазара Бермана на Високој школи за музику у Вајмару и у Имоли. Магистарске студије завршила је на ФМУ у Београду и на Високој школи за музику у Дрездену у класи проф. В. Апела, где је такође завршила „Мајстеркласе“ са највишом оценом. Усавршавала се на мајсторским курсевима код А. Веберзинкеа, Р. Керера, А. Чиколинија, М. Далбертоа и А. Бола.
Мирјана Рајић је освојила више награда на интернационалним такмичењима: на пијанистичком такмичењу у Минхену 1997. освојила је прву награду, на интернационалном пијанистичком такмичењу у Сан Рему 2000. освојила је специјалну награду, а 2002. освојила је прво место заједно са кларинетистом Анџијем Маевским на такмичењу ИНТРО-класиск у Бергену. Била је стипендиста дрезденске фондације и лауреат стипендије за изузетне резултате на Високој школи за музику у Дрездену. Такође је добитник награде из фонда „Катарина Аћимовић“ на ФМУ у Београду.
Мирјана Рајић наступа као солиста и камерни музичар у Србији, Немачкој, Француској, Енглеској, Италији, Шпанији, Норвешкој, Пољској, Литванији, Турској, Кини, Јапану, Сингапуру и Америци. Сарађивала је са диригентима Р. Бауман, К. Комичау, Е. Ердинч, Х. Јурис, Е. Клем, Ј. Рифкин, М. Крејчи, А. Дамњановић и други. Као камерни музичар сарађивала је са музичарима као сто су Аустралиан Стринг Квартет, Павел Берман, Квартет Ебен, Изанг Ендерс, Сашко Гаврилов, Давид Герингас, Паул Хуанг, Михаил Оврутски, Ансамбл Медитеран, Михаил Симониан, Каи и Јан Фоглер, Ли Веи Кин, Стана Крстајић, Станко Мадић, Огњен Поповић и други. Снимила је шест соло албума.
Од 2008. године Мирјана Рајић предаје клавир на Високој школи за музику „Карл-Мариа фон Вебер“, као и у истоименој музичкој гимназији у Дрездену. Осим тога, она држи мајсторске курсеве у Немачкој, Француској, Енглеској и Србији и члан је жирија на интернационалним такмичењима.Оснивач је и уметнички директор интернационалног пијанистичког такмичења „Карл-Мариа фон Вебер“ у Дрездену.

Translate »