МАРИЈА МАКСИМОВА

ЖИРИ  /

МАРИЈА МАКСИМОВА

Марија Максимова је професор клавира и камерне музике у Државном Музичком школском центру „Сергеј Михајлов“ у Македонији. Музичко образовање почиње у класи  наст. Ирене Спасикове, а средњу музичку школу „Илија Николовски – Луј“ и музичку академију завршава у класи мр Стеле Слејанске-Стојаноске на Државном универзитету „Св. Кирил и Методиј“ у Скопљу. Постдипломске студије завршава на Факултету уметности на Одељењу за методику клавира у  класи др Ане Гацеве.
Марија Максимова је признати педагог који је током свог педагошког рада са ученицима добила више од 260 интернационалних и државних награда у Француској, Италији, Словенији, Мађарској, Србији, Бугарској.
Добитница је признања „Најбољи педагог“ за вишегодишњи рад, додељена од стране Савеза музичко-балетских педагога Македоније, затим „Диплому Части“, додељена на Музичком конкурсу у Риминију (Италија), Признање за ширење музичке културе у Тревизу (Италија), неколико диплома за освојени Лауреат такмичења са ученицима. Примила је много признања у Европи као што су дипломе за остварене  високе педагошке резултате, за успешан рад, уверења за похађање семинара еминентних пијаниста, за учешће у стварању наставног плана и програма  Министарства образовања у Македонији, професионалних предавања у организацији ЕПТА, а била је и ментор наставника у обуци нових интерактивних наставних метода у образовању организована од УСАИД и Министарства за образовање у Македонији.
Добитник је плакете „Свети Никола“ за изванредан професионални ангажман и достигнућа у музици у 2015, додељена од Општине града, a 2018. добија награду „Оскар Истока“ за музичку педагогију  од Удружења новинара у Македонији.
Ове године је стекла титулу „Најбољи наставник бивше Југославије“, организовано од Асоцијације најбољих наставника – лидера у региону. Још је и добитница „8-мо Ноемвриске награде“ за посебно постигнуће у сфери образовања и уметности као музички педагог и уметник од Општине Штип.
Била је члан неколико жирија на такмичењима у Македонији, Италији, БиХ, Србији и Шпанији, а ове године је успела да организује француско музичко такмичење класичне музике „Les Cles D’Or” (Златни кључ) у Македонији.
Максимова активно наступа као пијаниста са истакнутим сопраном Виолетом Арсовском и имају бројне концерте,подржане од Министарства културе Македоније, а прошле године су издали и свој ЦД. Њени  ученици редовно наступају на концертима, фестивалима, такмичењима.

Translate »