ЛИБОР НОВАЧЕК

ЖИРИ  /

ЛИБОР НОВАЧЕК

Либор Новачек рођен је у Прагу, Чешка, и започео је студије на Конзерваторију Теплице. Године 1998. добио је пуну стипендију Guildhall School of Music & Drama у Лондону, завршио је студије као мастер музичке умјетности.
Студирао је код професора Џоуна Хавила и учествовао је на мајсторским радионицама код Лазара Бермана, Мареја Перахиа, Џона Перија, Жана Ефлема Бавузеа, Дмитрија Башкирова, Доминика Мерлеа и других. Током студија у Лондону освојио је бројне националне и међународне награде и добитник је неколико великих стипендија.
Међународно признат по својим интерпретацијама Листа, Брамса и Јаначека, каже се да изведба Либора Новачека има „изузетан пјеснички полет и суштину“, а за његове снимке (Ландор рекордс, Велика Британија) да су њима „постављене нове референтне вриједности“, те да нуде „упечатљиво лијепе и наративне изведбе“.
До сада су четири ЦД-а добила изванредне критике у часописима класичне музике:  Листове Године ходочашћа – Италија и Мефистов валцер, биле су уредников избор у Магазину Грамофон, те су награђена Почасном дипломом Листовог дрштва из Будимпеште. Његове снимке Брамса означиле су га као „умјетника визије и феноменалне контроле звука, који нуди очитања осјетљивости зрачења“. Биле су хваљене у часопису Гардиан, Gramophone i International Record Review, те су у августу 2008. године проглашене „Инструменталним избором“ у Магазину БиБиСи.
Либоров најновији ЦД с композицијама Листа (Године ходочашћа- Швајцарска и Утјехе), добио је највеће похвале критике, укључујући 5 звјездица у Гардиану, International Record Review, Gramophone i Pianonews.
Либор је тражен као рециталист и камерни музичар, те оснивач и члан Прашког клавирског трија. Такође, одржава мајсторске курсеве и предавачке рецитале.
Његови наступи одвели су га на велике међународне концертне позорнице (Барбикански центар, Краљевска фестивалска дворана, Вигмор хол, Кадоган хол у Лондону, Рудолфинум у Прагу, Хамбургер музикхале, Театро Колон у Буенос Аиресу, Кенеди центар у Вашингтону) и на турнеје и на фестивалима широм САД-а, Аргентине, Бразила, Јужне Африке, Индије, Шпаније, Њемачке, Италије, Француске, Чешке Републике и других.
Тренутно је Либор гостујући професор клавира на Универзитету за музику и умјетност у Грацу, Аустрија, те редовни професор у Прагу.

Translate »